fbpx

Apeldoorn klaar voor Sinterklaas: nog vijf dagen…

Vanaf maandag 11 november zijn vele Nederlandse ogen een week lang gericht op onze stad! Elke dag is er het Sinterklaasjournaal op tv met daarin het avontuur van Sinterklaas op zijn reis naar Nederland. Naar Apeldoorn om precies te zijn, want hier is zaterdag 16 november de landelijke intocht! Wil jij weten van welke vijf weetjes jij écht op de hoogte moet zijn voordat de intocht aanbreekt? Lees snel verder!

Feest voor iedereen

Om de intocht in Apeldoorn voor iedereen een feestje te laten zijn, maken we in de stoet ook plek voor rolstoelpieten en pieten met een beperking. Daarnaast is er ook gedacht aan kinderen met een glutenallergie. Speciale ‘glutenvrije pieten’ delen pepernoten uit zonder gluten, zodat iedereen lekker mee kan snoepen!

Je bent er zo!

Je kunt Apeldoorn bijna niet mislopen voor de intocht aankomende zaterdag. We blijven namelijk goed bereikbaar met zowel fiets, auto als het openbaar vervoer. Vanuit de trein en de bus sta je direct op het Stationsplein! Zo kun je gelijk het centrum inlopen richting de route. In de stad zijn de verschillende parkeergelegenheden goed aangegeven en ook je fiets kun je gratis, droog en veilig stallen in de verschillende fietsenstallingen in de stad. Speciaal voor de intocht zijn er zelfs extra stallingen ingericht! Voor mindervaliden is er speciale parkeergelegenheid dicht bij de route.

Apeldoornse megapakjes

In Apeldoorn is al duidelijk te zien dat de Sint in aantocht is. Met mijters en vlaggen en banieren, maar het meest opvallend zijn natuurlijk de megapakjes overal in de stad! Dat zijn grote containers die zijn ingepakt als een sinterklaascadeautje, op de wegen naar het centrum. Deze megapakjes zijn een samenwerking tussen de gemeente en ondernemers in de stad. Waar heb jij ze al gespot?

Wie komt er alle jaren?

Dit jaar zijn er in het Sinterklaasjournaal en tijdens de intocht op tv alleen pieten die niet meer helemaal zwart zijn geschminkt. Dit roept veel reacties op. Sommige mensen maken zich zorgen over de traditie die verandert. De Stichting Marges heeft over de ontwikkeling van de traditie in de afgelopen eeuwen, een tentoonstelling samengesteld. Daar is te ontdekken dat het Sinterklaasfeest in de loop van de tijd heel anders is geworden. Deze tentoonstelling ‘Wie komt er alle jaren?’ staat in de centrale bibliotheek in hartje Apeldoorn en is tot en met 5 december gratis te bezoeken. Meer informatie vind je op de site van CODA. Ben jij al gaan kijken?

Het échte inpakhuis

Iets waar je ook niet omheen kunt in het centrum van Apeldoorn, is het enige echte Inpakhuis! Aan de Mariastraat 3 in het oude Oxener pand, hebben we de centrale plek ingericht voor de sinterklaasviering in Apeldoorn. Je krijgt er informatie over de intocht, bereikbaarheid, locaties en tijden.

Apeldoorn – Foto Rob Voss – www.robvoss.nl

En daarna is het een plek om tot en met 5 december heel veel plezier te maken met knutsels, gedichten en natuurlijk om cadeaus en surprises in te pakken! We zitten écht niet stil hoor, en gaan zelfs aan de slag met het wereldrecord schoen zetten. Zorg dat jij ook je steentje bijdraagt en blijf up-to-date met onze agenda!