fbpx

Landelijke intocht: we zijn er klaar voor!

De dag waar we zo lang op hebben gewacht… is eindelijk aangebroken! De landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn staat voor de deur! Nog één nachtje slapen en dan is het zover! De gemeente, de organisatie, de hulpdiensten en alle betrokken partijen staan klaar om er een feestelijke en veilige dag van te maken voor alle bezoekers!

Enkele feiten op een rij; de route begint op het Stationsplein waar Sinterklaas om 12.00 uur aankomt. Daarvoor is er voor alle aanwezigen op het Stationsplein een ‘opwarmprogramma’. De totale route is 800 meter lang en op vier plekken vinden optredens plaats. Het programma eindigt om 13.15 uur op het Raadhuisplein waar Sinterklaas de kinderen uitzwaait. Het hele evenemententerrein heeft 14 ingangen en honderden vrijwilligers en 20 verkeersregelaars helpen ons om alles in goede banen te leiden.

Warm aankleden!

De huidige voorspellingen zijn dat het zaterdag flink koud wordt, maar wel droog. Denk eraan om jezelf en je kinderen warm aan te kleden!

Evenemententerrein met huisregels

Om te zorgen voor een veilig verloop van de intocht is een deel van de binnenstad aangewezen als evenemententerrein. Op dit terrein gelden huisregels, zoals het feit dat het meenemen van voorwerpen die een gevaar kunnen vormen voor anderen uiteraard niet toegestaan is. De huisregels staan vermeld op de hekken bij alle ingangen van het terrein.

Bij elk groot evenement kijken we vooraf goed welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn om alles goed te laten verlopen. Daar bereiden we ons uitgebreid op voor, samen met de politie, hulporganisaties en andere betrokkenen. Zo zorgen we ervoor dat het voor iedereen een feestelijke dag wordt zonder problemen.

Winkels open en markt op Marktplein

Binnen het evenemententerrein liggen heel veel winkels. Alle winkels zijn gewoon open zaterdag, maar tijdens de intocht uiteraard wel minder goed bereikbaar dan je gewend bent. Ook zijn alle marktkramen zaterdag gewoon te vinden op het Marktplein!

Demonstraties

Zoals bekend zijn de meningen over de Pieten van de landelijke intocht verdeeld. Het recht om je mening te uiten via een demonstratie is één van onze grondrechten. De burgemeester staat demonstraties daarom toe op de daarvoor aangewezen plekken en op basis van afspraken die wij vooraf maken met demonstranten. Aan de route zijn drie demonstratievakken ingericht: aan de Stationsstraat, de Rosariumstraat en in de omgeving van de hoofdingang van de Oranjerie. Of deze plekken alle drie gebruikt worden, zal pas op de dag van de intocht blijken.

Op dit moment heeft de gemeente drie aanmeldingen (allen voorstander van zwarte piet) om te komen demonstreren. Met deze mensen zijn goede afspraken gemaakt.

Bereikbaarheid

Het evenemententerrein en enkele omliggende straten zijn auto- en fietsvrij aanstaande zaterdag. Kijk dus vooraf op de pagina ‘Bereikbaarheid en parkeren’ waar je je fiets of auto kunt parkeren en welke ingang tot het terrein je kiest om de mooiste plek aan de route te vinden!