fbpx

Van Krampus tot Zwarte klaas: Tentoonstelling over geschiedenis Sinterklaas in CODA

Burgemeester Petra van Wingerden en kinderburgemeester Sibel hebben vandaag samen de tentoonstelling ‘Wie komt er alle jaren? Tussen Bisschop en Boeman’ geopend in de CODA Centrale Bibliotheek. Hier is de geschiedenis van de sinterklaas-traditie te zien, met ook historisch materiaal uit Apeldoorn. Iedereen is van harte welkom om de tentoonstelling te komen bekijken. Dit kan tot en met 5 december.

De geschiedenis van de sinterklaasviering
De afgelopen jaren is er veel discussie over het uiterlijk van de pieten in de traditie. Tegelijkertijd zijn weinig mensen op de hoogte van de herkomst van Sinterklaas en hoe het volksfeest zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld. In een gratis audiotour wordt u meegenomen langs de geschiedenis van het sinterklaasfeest. Op reis langs heiligenverhalen, heidense gebruiken, koekvrijers en zelfs zwarte klazen!

Een veranderende traditie
Stichting Marges heeft de tentoonstelling samengesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek. Een belangrijk doel van deze tentoonstelling is: laten zien hoe de traditie is veranderd. Bijzonder is dat de tentoonstelling is samengesteld in samenspraak met voor- en tegenstanders van zwarte piet. Daarmee geeft de tentoonstelling een evenwichtig beeld van de traditie én de discussie. Burgemeester Van Wingerden: “Ik kan een bezoek aan de tentoonstelling van harte aanbevelen. Je leert echt nieuwe feiten over de geschiedenis. En je leert dat deze eeuwenoude traditie eigenlijk altijd in beweging is geweest.”

Kom ook langs
De tentoonstelling staat in de Centrale Bibliotheek. De vijf paviljoens op de eerste verdieping zijn gratis te bezoeken. Ook kunt u gebruik maken van de audiotour. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 5 december. Meer informatie over de tentoonstelling leest u op www.coda-apeldoorn.nl/wiekomterallejaren.